Växa organiskt

Redan i juli 2016 började jag, Tove och Sara diskutera möjligheten att starta ett bolag tillsammans. Vi funderade kring mål, visioner, och strategi. Hur kan vi skapa ett inflytelserikt företag som aktivt bidrar till att skapa en hållbar utveckling? En aspekt i detta var ju hur vi skulle gå tillväga för att utveckla ett företag – börja från noll – till att bli något som vi kan överleva på rent ekonomiskt. Vi har valt att växa organiskt. Detta innebär att vi till en början förlitade oss på heltidsinkomster från andra arbeten och sedan har vi successivt minskat på antal timmar på anställningar och därmed arbetat mer med företaget. Vi ser att fördelarna med att växa organiskt är många: Redan i juli 2016 började jag, Tove och Sara diskutera möjligheten att starta ett bolag tillsammans. Vi funderade kring mål, visioner, och strategi. Hur kan vi skapa ett inflytelserikt företag som aktivt bidrar till att skapa en hållbar utveckling? En aspekt i detta var ju hur vi skulle gå tillväga för att utveckla ett företag – börja från noll – till att bli något som vi kan överleva på rent ekonomiskt. Vi har valt att växa organiskt. Detta innebär att vi till en början förlitade oss på heltidsinkomster från andra arbeten och sedan har vi successivt minskat på antal timmar på anställningar och därmed arbetat mer med företaget. Vi ser att fördelarna med att växa organiskt är många:

– Det är en mindre ekonomisk risk (jag menar a girl gotta pay her bills, eller hur?).

– Vi är ett värdedrivet företag, och tar de jobben som är långsiktigt strategiska, som vi tror på och som bidrar till våra mål. Pengar har därmed aldrig fått styra helt vilka jobb vi tar.

– Vi har inte behövt ta in investerare i företaget, vilket innebär att vi behåller kontrollen över vårt företag, då investerare också innebär att man släpper andelar i sitt bolag. I framtiden kanske vi vill ta in investerare, det får vi se då, men idag kan vi ta otroligt snabba beslut och bestämmer över företaget till 100%.

Det kan framstå som att vi inte ”tror på oss själva” eller att vi ”inte satsar till 100%” för att vi har andra jobb. Jag tycker snarare att det visar att vi tänker långsiktigt, och att vi tar ansvar för oss själva och vår ekonomi. Självklart ser vi fram emot den dagen då vi kan arbeta med företaget på heltid, och det känns inte så långt borta. Redan nu börjar både jag och Tove att arbeta 50% – det känns helt fantastiskt. Nu drar vi på en växel!

Hur gör ni andra som arbetar i startups?

// Katharina

Kommentera