Att banta plastkilon

Det tar 21 dagar att bryta gamla vanor och skapa nya. Under en månad minskade jag min plastkonsumtion i hopp om att skapa just detta – nya goda vanor. I det här inlägget delar jag med mig av några reflektioner.

De största vinsterna under denna månad var nya lärdomar och vanor. Jag samlade tips från mer erfarna plastbantare, jämförde varor i butiken från ett plastperspektiv (annars reflekterar jag mer kring produktionsland, koldioxidutsläpp vid produktion samt hälsa). Jag använder ALLTID tygkasse, undviker petflaskor (kör sodastream bubbelvatten), minskat min användning av skönhetsprodukter som scrub och bytt ut mjukgörande lotion (som dessutom innehåller parfym och färg) i plasttuber mot kokosolja.

Den här månaden var dock inte helt oproblematisk. Det var ofta i matbutiken som avvägningarna mellan plast och andra miljöproblem blev tydliga. Jag kände att jag ofta fick kompromissa mellan att t.ex. köpa ekologiskt eller undvika plast. Ett exempel var när jag fick köpa oekologiska kvisttomter som i smaken knappt påminner om tomat istället för att köpa mindre ekologiska varianter så som körsbärstomater. Det kändes knappast som en vinst just då.

Vid nästa plastbantningstillfälle ska jag väga mängden plast före och efter för att med siffror visa (eller motbevisa?) mina framsteg. Det blir intressant! Med kunskap och nya vanor tar jag små steg mot en mindre plastintensiv värld.

Trevlig helg!

// Katharina

Kommentera