Reflektioner från Veganutmaningen – vegan eller inte?

Reflektioner från Veganutmaningen – vegan eller inte?

Nu har det gått lite tid sen jag avslutade veganutmaningen (där jag enbart åt växtbaserad mat under en månads tid). Här kommer lite tankar från månaden där jag berättar vad jag lärt mig och funderat över… lite plus och minus helt enkelt!

 

Generell känsla från månaden:

Först och främst kan jag konstatera att det gick sååå fort och det var ganska lätt för mig att lägga om från vegetarisk till vegansk kost. Jag trodde faktiskt att det skulle vara svårare. Utöver det så har jag fått mycket + mer jämn energi över hela dagen. Det beror bland annat på att jag letat efter näringsrika råvaror (t.ex. gryn och fröer), med högt protein- men framförallt fiberinnehåll (för då stannar mättnadskänslan kvar längre).

Ni vet känslan av att vara supermätt (typ paltkoma), den känslan har jag inte upplevt på länge utan har istället känt en energifylld och härlig mätthetskänsla… det har såklart att göra med mängden mat en äter, men jag tycker trots det att vegansk mat ger en bra känsla även om jag äter en liiite för stor portion. Så den generella känslan från månaden är övervägande positiv och jag är riktigt glad att jag hoppade på utmaningen!

 

Praktiska förändringar:

Den största praktiska förändringen har varit att byta ut smör, ost och mjölkprodukter. Jag har bland annat köpt hem eller gjort nya pålägg (t.ex. nötsmör av alla dess slag, bönröror, rödbetshommus, har till och med testat vegan-ost men det var inget för mig), men jag har framförallt letat efter nya spännande recept för att hitta nya sätt att komponera rätter på. Det jag insett är att det veganska kökets styrkor ligger i kryddningen och smakerna finns ofta i färska kryddor/örter/grönsaker som kan förvandla en Basic maträtt som bönchilli till något helt gudomligt! Jag har helt enkelt bytt ut osträtter (som har väldigt högt energiinnehåll – vilket gör det lätt att få i sig lite mer än vad kroppen behöver i en måltid) – mot annan mat som kryddas med t.ex. citron & lime (ekologisk helst), färsk chili/ingefära/gurkmeja, olika sorters peppar, färsk koriander & persilja, oregano och andra torkade örter… osv… Jag har upptäckt en hel värld av nya röror på bönor av alla dess slag, och jag har gjort mycket pestoinspirerat (t.ex. på ärtor, citron, vitlök och solroskärnor). Det är byta-ut-listan som har varit nyckeln för mig då det har gjort det väldigt lätt att äta i princip ”som vanligt”.

En annan förändring var att jag testade Årstidernas Veganska matkasse en vecka, framförallt för att få lite inspiration, och det var supergott och smidigt. Jag har även letat inspo i receptböcker och på Instagram – där finns det massa veganer som delar med sig av tips och trix!

Något jag insett är att jag använder stavmixer och mixer väldigt mycket mer nu! Smoothies är något jag dricker oftare t.ex. och det är dessutom toppen för att få i sig näring (koncentrerat). Jag äter även mer råkost, så typ 50% av måltiden är färska råvaror vilket är bra ur näringssynpunkt men det är även väldigt mättande. Jag tycker också att det ger en sjyst konsistenskombo – en del knaprigt med tuggmotstånd och en del mer lättsmält.

 

Sociala effekter:

Så till slut den delen som har varit absolut svårast! Livet i ett land där de flesta äter en animaliskt baserad kost = sociala situationer när det inte finns vegan-alternativ. Det har ibland varit jobbigt att hitta t.ex. restauranger då vegantrenden fortfarande är liten i Sverige (om jag jämför med andra länder), och under ett kundmöte vart jag tvungen att ta ett vegetariskt alternativ då det inte fanns något annat att välja. Inte ens en sallad :O

För idag finns det nästan alltid ett vegetariskt alternativ (till skillnad från när jag var 13 och fick käka sallad vid varje restaurangbesök), men när jag säger vegan så förvandlas en del till stora frågetecken. Vissa har ingen aning om skillnaden mellan vegetarisk och vegankost. Jag önskar att det var lättare att vara vegan i dagens Sverige och i olika sociala sammanhang, och att fler åt mer växtbaserat för då hade detta inte varit något problem. Men så är inte fallet (ännu) och därför har jag funderat en del kring hur jag ska göra med mina framtida kostval.

Just nu så tänker jag ungefär såhär: Jag gillar inte att vara för komplicerad i sociala sammanhang och jag vill kunna leva ett spontant liv som inte bara kretsar kring mat till 100%. Det innebär att jag antagligen måste vara flexibel ibland och äta det som serveras eller som finns på menyn. Huvudsaken är att jag äter det jag vill när jag kan påverka det, och för mig så är det den övervägande delen av veckans dagar. Det innebär att jag kommer fortsätta äta växtbaserat så länge jag känner att det är så bra som det varit hittills, men att jag kommer kunna vara flexibel i en del sammanhang. Jag älskar även smakupplevelser och kommer inte tacka nej om en sådan erbjuds. Det passar rätt bra in på min generella approach till livet – det är inte principen i sig som är intressant utan vad vi gör och hur vi väljer att dela livet med andra. Jag vill gärna dela med mig av min resa och upptäckt av ett helt nytt och fantastiskt växtbaserat kök – som dessutom har en hel del hälso- och miljöfördelar. Så jag kommer inte kalla mig för någonting egentligen men jag kommer att äta växtbaserat när jag kan och kommer inspirera andra till att upptäcka nya och spännande växter och smaker! Jag kan absolut rekommendera alla som vill pröva att äta mer växtbaserat att faktiskt anta veganutmaningen (1 månad utan animaliska produkter) – det är lärorikt, kul och du kommer mest troligt känna skillnad!

 

Om ni har några frågor så är det bara att maila oss eller skriva på Instagram! Vi tar gärna emot nya utmaningar – har ni några tips!?

🙂

/Tove

One thought on “Reflektioner från Veganutmaningen – vegan eller inte?

Kommentera