Bloggen

Tankar om hållbarhet

Duktiga flickors revansch

Vad innebär ”duktiga flickan syndromet” för dig? Det är nog mycket personligt, men för mig handlar det om ett starkt behov av att vara duktig, hög ambition, och gränslösa krav. I Birgitta Ohlssons bok ”Duktiga flickors revansch” framhäver hon de duktiga flickorna och den feministiska förändringskraft som finns hos dessa kvinnor. Hon problematiserar hur media har porträtterat duktiga flickor: bräckliga, sjuka och att de behöver räddas. Hon har skrivit om enskilda individer och deras betydelse för feminismen och jämställdheten, men även gjort en tidslinje över viktiga händelser under årens lopp.

 

Jag lyssnar ofta på inspirationspodden DRIVET som handlar om framgångsrika kvinnor, deras drivkraft och hur de gått tillväga för att vara där de är. Häromdagen lyssnade jag på Kappahls hållbarhetschef Fredrika Klarén och matinnovatören Maria Masoomi, och i båda avsnitt diskuterades just duktighetssyndromet. Hur unga kvinnor idag används som avlastning då det förväntas att ”de ska visa vad de går för” och att de ofta får mycket ansvar tidigt i karriären vilket innebär höga stressnivåer. Dessutom diskuterade de hur många kvinnor idag förbereder sig maximalt inför allt de ska göra (t.ex. möten, presentationer), men trots detta sällan nöjda är med sin prestation.

 

Jag håller med om att det finns en stark förändringskraft i drivna och hårt arbetande kvinnor, men jag tycker samtidigt att det är problematiskt att det är främst unga kvinnor som idag drabbas av utmattningssyndrom. Men jag är revanschsugen! Jag tycker inte att det är okej att manliga akademiker tjänar i snitt 2,8 miljoner kronor mer än en kvinnlig akademiker under en livstid. Jag vill tro på förändringsmöjligheten i att arbeta hårt, kräva lika behandling och att ge sig fan på att det går!

Heja!


// Katharina

Tankar om hållbarhet
Läs vår blogg
Bloggen

Uppdragsförfrågningar
Kontakta Tove Björklund
tove@recollab.com