Matsvinnfo

Förändra världen genom maten

1/3 av all mat slängs
En tredjedel av all mat som produceras slängs. Vilket innebär en miljöpåverkan som är 3-4 gånger större än alla flyg tillsammans och kostar 750 miljarder dollar varje år.
Idag slängs 1,2 miljoner ton mat i våra livsmedelsbutiker och hemma i våra kök varje år, vilket motsvarar 200.000 elefanter i vikt.
SDG 12
Enligt FN:s hållbarhetsmål 12.3 måste vi halvera matsvinnet till 2030.

Svinnsmarta tips

Science for you
I en global studie har de sett att butiker som investerar i att minska sitt matsvinn sparar i snitt 5-10 gånger investeringen.
(Källa: Champions 12.3 2017)

Tips för att minska matsvinnet i din butik

  1. I en studie från SLU har de sett att färsk frukt och grönt stod för 83 viktprocent av de undersökta avdelningarnas totala svinn (dvs butikssvinn + reklamationer). “Svinnpåsar” har blivit ett vinnande koncept som även uppskattas av butikens kunder.
  2. Prioritera svinnet av animalier för att snabbt få ner miljöbelastningen och kostnaderna.
  3. Avokado är en svår nöt att knäcka. Titta på hur era hyllor ser ut och försök att hitta rutiner som inte kräver “avokado-berg”.
  4. Fiskauktion är en spännande lösning som Stora COOP Visby anordnar för pensionärer. Här kan du se hur det kan se ut en vanlig måndag.

Så här kan du rädda maten i ditt kök

  1. I en studie har man sett att det som slängs mest hemma i våra kök är mjukt bröd, gurka och banan. Tips: Frys in bananen och ta fram till en smoothie eller nice cream. Frys in halva limpan på direkten och ta fram några skivor i taget. En lite mjuk gurka funkar fint i en syrlig smoothie med t.ex. citron, ingefära och selleri.
  2. PAST MY DATE? LOOK, SMELL, TASTE. DON’T WASTE! Bäst-före datum handlar inte om livsmedelssäkerhet utan om varans kvalitet. Det innebär att du kan titta, lukta och smaka innan du kastar varan. Du kommer garanterat känna på lukten och smaken om t.ex. mjölken är dålig.
  3. Visste du att du kan använda roten från många grönsaker för att odla eget? Här kan du läsa mer om hur du gör. Några av evighetsgrönsakerna är ingefära, sallat, vitlök och purjolök.
  4. Förvara maten på rätt sätt! Här kommer en riktigt bra guide.

Lär dig mer
Här kan du läsa mer om de globala hållbarhetsmålen.
www.globalamalen.se

Tankar om hållbarhet
Läs vår blogg
Bloggen

Uppdragsförfrågningar
Kontakta Tove Björklund
tove@recollab.com